MAART 2018

Augustin die een opleiding volgt in Sichem als ecologisch landbouwondernemer, heeft er al drie maanden op zitten. Naast het kweken van groenten, heeft hij geleerd hoe kippen, eenden en vissen te verzorgen en te kweken. Later volgt nog de verzorging en het kweken van varkens en geiten. Augustin is verschillende keren op bezoek geweest in een viskwekerij waar hij praktische lessen mocht genieten. Onder de theorie viel onder andere hoe ze businessplannen kunnen uitwerken. Na zijn vorming (half oktober 2018) wordt hij ingezet op het landbouwschooltje op ons terrein te Kati.

 BIO LANDBOUWSCHOOL

JANUARI 2018

Drie stempels zijn nodig vooraleer het project van start kan gaan. Sinds juni 2017 zijn we hier mee bezig en nu is het eindelijk zover, de derde  stempel is een feit. 

NOVEMBER 2018

Opleiding Ecologisch Landbouwondernemer

Augustin is geslaagd in zijn examen! De onderhandelingen zijn gestart om samen met Totus, die de opleiding hebben gevolgd, onder leiding van de directeur van Sichem, dhr. Antoine Dzamah, de werkzaamheden voor ons landbouwterrein in Kati op te zetten.

Foto: links Augustin, rechts Totus

# landbouw #kleinveeteelt #Kati #Afrika #landbouwer

gallery/dsc02045
gallery/kati

Maart 2019

Een hevige regenbui kan soms lelijk te keer gaan. Dat was het geval in Kati. Onze waterput was, op het moment dat de hemel de sluizen open zette, al elf meter diep uitgegraven. Dat betekent opnieuw beginnen maar deze keer plaatsen we er zandzakken rond om te verhinderen dat weggespoeld water de put insijpelt. Een extra afdakje kan ook wonderen doen.

Overal vind men kleine plastiek zakjes voor drinkwater en ons team heeft hiervan gretig gebruikt gemaakt. Ongeveer tweeduizend vijfhonderd pitten van citrusvruchten wisten ze te verzamelen en in deze containertjes te planten. De pitten vertegenwoordigen ondermeer sinaasappel, citroen en pompelmoes. Deze worden dan als jong boompje verkocht.
Inmiddels schiet ander groen boven de aarde uit. Afrikaanse spinazie, gombo, maniok en pepers staan in volle groei.
Het houtafval wordt verbrand tot houtskool en een voorlopig schuurtje gebouwd om het materiaal te kunnen wegzetten.


Januari 2019

Totus heeft na een maand afgehaakt. Augustin werkt nu samen met twee voltijdse dorpsbewoners. Het terrein ontdoen van struikgewas en wildgroei, en omploegen is intensief handenarbeid.   Rond twee hectaren werd een omheining met prikkeldraad aangebracht om loslopend vee tegen te houden

Toelevering en transport is altijd een uitdaging. Een klein wandelpaadje is niet bepaald handig als toegang tot het veld dat straks wordt bewerkt. De weg werd intussen verbreed om een connectie te maken met de zandige hoofdweg. Nu kan een motor of auto gemakkelijk in en uit rijden met goederen of leveringen.

Een schuurtje werd gebouwd om de landbouwwerktuigen in te bergen. Een waterput, die twintig meter diep werd gegraven, moet het terrein van het nodige vocht voorzien. De eerste zaaibeurt van gember, maniok en pepers verwachten we in april wanneer het regenseizoen begint.

Juli 2019


De oogst van de Gombo in Kati is binnen. Het is een groente dat vooral gebruikt wordt in de dagelijkse voeding als saus. Hier worden ze in schijfjes gesneden en gedroogd om te verkopen tijdens het droogseizoen.

Daarnaast werd ook voor het eerst de arachide (pinda's) binnen gehaald. Deze worden ook eerst gedroogd en ontdaan van hun schil. Het gedroogde groen en schillen zullen als voeder voor geiten dienen. We hebben ook tricycle aangekocht, om het vervoer van de oogst te kunnen garanderen.

Februari 2020

Het boren naar water is begonnen en wordt verzameld in een polyester tank. .

Na vaststelling van onregelmatigheden is Augustin met de noorderzon verdwenen. Andere medewerkers staken hun kop in het zand en weigerden enige medewerking. We geven niet op. Klacht werd neergelegd bij de bevoegde instanties.

Kossi Guedemekpor heeft voorgesteld om ons vrijwillig te helpen. 40 jaar, vader van twee zonen, gediplomeerd technisch burgelijk ingenieur. Hij werkt op als adjunct directeur op het Ministerie van Infrastructuur en Transport.

gallery/map

Maart 2020
 

Om bewaking en veiligiheid op het terrein te garanderen werden twee kamers gebouwd. Metsers blijven ter plaatse en Kossie volgt de werken op de voet op. Ondertussen is hij op zoek naar bekwame landbouwondernemer.

Dankzij zijn werk op het Ministerie had Kossi de bevoegdheid om zich te verplaatsen naar andere regionen tijdens de Corona periode.


 

DOELSTELLING: Het project biedt, in een veilige omgeving, kans aan jongeren tot een zelfstandige activiteit als bio en ecologisch landbouwondernemer. Samen te werken als een team en resultaten te behalen. Met de tijd zullen zij gevraagd worden om hun kennis door te geven aan anderen door vormingen te geven i.v.m. bio en ecologisch landbouw voor specifieke gewassen/teelsoorten. Dat houdt dus in dat de personen die op het terrein ingezet worden, de kans krijgen om samen hun kennis te bundelen en activiteiten van een landbouwschool op te zetten, te promoten en te beheren.

Sociaal en economisch, zal het de individuele en collectieve ontwikkeling van de leden van de groep bevorderen door de winst die ze zullen halen uit de verkoop van hun productie voor de bevrediging van hun vitale behoeften. Tegelijkertijd krijgen de mensen van de prefectuur en naburige prefecturen de kans om biologische producten rijk aan vitamines te kopen waarnaar van langs om meer vraag naar is.

De educatieve functie is innovatief in de regio. Het project is ook bedoeld als een experimenteel centrum waar mensen recepten en adviezen zullen komen zoeken voor de ontwikkeling van hun persoonlijke landbouwactiviteiten. Jonge plattelandsmensen die over bio en ecologische landbouw willen leren, kunnen in de toekomst diverse vormingen volgen en de moderne en ecologische methoden leren.

Situatie: het terrein is braakliggend, maagdelijk wild. Ligt op 5 km van de dichtstbijzijnde dorpen en er is nog geen electriciteits- en watervoorziening.

Locatie: Kati

gallery/IMG-20181026-WA0006

Mei 2020

De kamers zijn af.

Kossi heeft ondertussen Emmanuel, landbouwer in dienst genomen. 50 jaar, heeft jaren voor een NGO gewerkt dat zijn activiteiten heeft stopgezet. Bijgestaan door Komivi, een jongeman 25 jaar, als leercontract. Hij heeft zijn middelbaar afgewerkt, middelen om verder te studeren ontbraken.

Activiteiten zoals het ontwortelen van 2 hectaren en het omploegen is begonnen. Ondertussen werden zaadjes geplant om te kiemen.

gallery/Emmanuel (2)
gallery/Komivi (2)

Emmanuel

Komivi

Juni 2020

Versterking! Sena, professor gespecialiseerd in het telen van de Artemisia (anti-malaria) plant te Sichem komt ons vrijwillig vervoegen. Om de veertien dagen zakt hij af naar Kati om Emmanuel en Komivi te begeleiden hoe deze plant, die toch wat extra toezicht nodig heeft te kweken. Jarenlang werd deze activiteit tegengehouden door de farmaceutische industrie. Sinds 2018 werd er groen licht gegeven om deze plant als thee of digestif te gebruiken om malaria te voorkomen en zelfs te genezen. Covid-19 heeft hier een extra boost gegeven en de mensen worden nu gesensibiliseerd om dit te consumeren, wat de vraag enorm heeft doen stijgen.  

 

Foto: Rechts Sena, Links Antoine Dzamah, directeur Sichem

gallery/chambres

Promotiefilmpje Artemisia          http://youtu.be/VIsSyLbzFVY

gallery/Sena

Juli 2020

De zaailingen werden uitgeplant onder beschutting

Augustus 2020

De landmeter werd gevraagd om grenzen van het terrein opnieuw uit te meten. Vooral de grens van de drie hectaren die nog onbewerkt zijn is overwoekerd en moet opnieuw aangegeven worden. 

Ook wordt er regelmatig overlegd zoals het hoort :-) !

September 2020

Artemisia, aubergines en de pepers werden uitgeplant.

Artemisia doet het goed.

De aubergines beginnen al te rijpen.

De pepers, jammer genoeg, aarden niet zoals het zou moeten.

We zijn in een testfase, waar we ontdekken welke gewassen goed en minder goed gedijen op deze bodem en kunnen we onze planning voor volgend jaar hieraan aanpassen.