Een partnerschap

En dan op een zondag, toen ik helemaal alleen stond te sproeien, kreeg ik bezoek van Dokter Kodjo (links op de foto) en een paar van zijn teamleden. Dokter Kodjo, gespecialiseerd in diabetes en obesitas, sensibiliseert zijn patiënten om gezonde voeding, nl. bio, te nuttigen. De vraag is: waar kunnen ze bio groenten kopen in Lomé?

Via via hebben ze van Terre Sacrée, onze hoeve gehoord en voilà. Ze vinden het zonde dat wij onze gewassen verkopen op de lokale markt in Kati, terwijl zijn patiënten hem onder druk zetten om hen aan bio gewassen te helpen.

Dus nu, in plaats van te oogsten op maandag voor de markt in Kati. Is het oogsten geblazen de vrijdagmorgen. De oogst wordt met de ‘tricycle’ vervoert, ongeveer 35 km, tot aan de hoofdweg Lomé-Kpalimé waar we een taxichauffeur aanspreken om het geheel te leveren in Lomé, een rit van 2 uur. Het is altijd een riskante gebeurtenis, de taxichauffeur kan gemakkelijk de levering verkopen aan derden en het geld voor zichzelf incasseren. Het noteren van zijn naam, telefoonnummer en nummerplaat is absoluut geen hulp want hier in Togo kan je op justitie niet rekenen. Met de tijd als de productie groter wordt zijn we genoopt om een pick-up te kopen en rechtstreeks zelf te leveren. Is iemand bereidt om ons hierin te steunen? Want dat heeft een prijskaartje dat mijn krachten te boven gaat…

Het feit dat ik blank ben en zei dat ik het niet op mijn geweten wou hebben dat onze gewassen aanleiding tot ziekten zouden geven, gaf hem de overtuiging dat ik daadwerkelijk geen druppel of gram chemisch spul gebruik, wat de meeste bio-boeren in het geniep wel doen.

In Lomé heeft Dokter Kodjo een centrum gecreëerd, Centre DIABEOBE, waar hij op regelmatige basis zaterdags zijn patiënten laat samenkomen en vormingen geeft rond gezonde voeding. Hij heeft er zelf een kleine plantage aangelegd. Sena en ik werden uitgenodigd om het te bezoeken en een partnerschapscontract te ondertekenen. Wij leveren en zij zorgen voor de verkoop.

 

Leveringen aan het DIABEOBE centrum

TEAMBUILDING Robinson Plage